Wettig verblijf

Wat is het?

Een inschrijvingsvoorwaarde

Cursisten vanaf 18 jaar  moeten bij de inschrijving het bewijs leveren van hun Belgische nationaliteit of voldoen aan de bepalingen van het wettig verblijf.

Waar van toepassing?

Wettig verblijf is een inschrijvingsvoorwaarde voor alle opleidingen, zowel in de centra voor basiseducatie als in de centra voor volwassenenonderwijs.

Bij elke nieuwe inschrijving moet het wettig verblijf bewezen worden.

Gevolgen als een cursist bij de inschrijving niet aan de voorwaarde voldoet

  • Het centrum kan geen rechtsgeldige (deel)certificaten, diploma’s of getuigschriften uitreiken aan de cursist.
  • De cursist komt niet in aanmerking voor financiering of subsidiëring.

Naar boven

Wat moet ik doen?

Als DAVINCI de verblijfsstatus kan afleiden, hoef je niets te doen

In de meeste gevallen kan DAVINCI de verblijfsstatus van de cursist afleiden aan de hand van de informatie die in de databank voorhanden is en van bijkomende gegevens die DAVINCI bij het Rijksregister opvraagt.

Je hoeft dan niets te doen.

Als DAVINCI de verblijfsstatus niet kan afleiden, moet je de bewijsstukken verzamelen en bewaren.

Verzamel de nodige bewijsstukken en bewaar die in het cursistendossier, op papier of digitaal, als DAVINCI de verblijfsstatus van een cursist niet automatisch kan afleiden.

Belgische nationaliteit

  • Het ondertekende inschrijvingsformulier met de vermelding van de Belgische nationaliteit en het rijksregisternummer bewaar je als bewijs in het cursistendossier.
  • Je hoeft geen kopie van de Belgische identiteitskaart te bewaren.

Bewijs van wettig verblijf of nationaliteit EU-landen                                      

  • Bewaar een kopie van de bewijsstukken in het cursistendossier
  • De vermelding van het rijksregisternummer in het cursistendossier volstaat niet als bewijs.

Welke documenten mag ik aanvaarden als bewijs van wettig verblijf?

Let op: een verblijfsdocument moet geldig zijn op het moment van de inschrijving. 

Identiteitsbewijs EU-landen

Welke landen? Raadpleeg de lijst van de lidstaten EER/EU/Schengen (FOD Binnenlandse zaken)

Paspoort, biometrisch paspoort en visum

Welke landen? Bekijk de lijst van de landen waarvan de onderdanen zijn vrijgesteld van de visumverplichting (FOD Binnenlandse zaken)

Elektronische vreemdelingenkaart

Modellen elektronische vreemdelingenkaarten (Kruispunt Migratie-Integratie).

Attest van immatriculatie model A

Voorbeeld van een attest van immatriculatie model A (Kruispunt Migratie-Integratie)

Andere documenten

Alleen als ze opgenomen zijn in het vademecum wettig verblijf.

[Vademecum wettig verblijf - versie juli (pdf, 6 p.)]

Naar boven

Twee bijzondere situaties: au pairs en asielzoekers

Au pairs

Noodzakelijke documenten

  • Een arbeidskaart is verplicht om aan de voorwaarde van wettig verblijf te voldoen.
  • Voor een verblijf van meer dan 3 maanden is ook een visum verplicht, behalve als de au pair uit de EU, IJsland, Monaco, Noorwegen, Liechtenstein of Zwitserland komt.

Ter informatie: te ondernemen stappen door gastgezin en au pair

  • Op voorhand:
    • Gastgezin neemt contact op met het huis van het Nederlands.
    • Huis van het Nederlands vult een intentieverklaring in.
      [Intentieverklaring Huis van het Nederlands (pdf, 1 p.)]
    • De kandidaat-au pair heeft die intentieverklaring nodig om een arbeidskaart en een visum verkrijgen.
  • Na aankomst in België:
    • De au pair meldt zich met de arbeidskaart en het visum bij het huis van het Nederlands voor een intake NT2.
    • Na de inschrijving stuurt de au pair het inschrijvingsbewijs voor de cursus NT2 naar de dienst Economische Migratie in de provincie van de woonplaats.

Asielzoekers

Verblijf in een open asielcentrum

  • Heeft de asielzoeker een attest van immatriculatie (AI), dan voldoet hij aan de voorwaarde van het wettig verblijf en kan je hem inschrijven.
  • Heeft een asielzoeker geen AI, dan voldoet hij niet aan de inschrijvingsvoorwaarden.

Verblijf in een gesloten asielcentrum

  • Het gaat om afgewezen of uitgeprocedeerde asielzoekers en andere mensen zonder papieren die hun repatriëring afwachten.
  • Zij voldoen niet aan de voorwaarde van het wettig verblijf. Je kan hen niet inschrijven.

Naar boven

Regelgeving
Extra informatie