SID-ins informeren jongeren over verder studeren en tewerkstelling


Persbericht kabinet Vlaams minister van Onderwijs, 10 januari 2017


Vanaf donderdag 12 januari vinden de jaarlijkse studie-informatiedagen (SID-ins) opnieuw plaats in de verschillende provincies in Vlaanderen. Tijdens deze beurzen maken leerlingen, ouders en andere geïnteresseerden kennis met het studie- en beroepsaanbod na het secundair onderwijs. De SID-ins zijn een organisatie van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming en de centra voor leerlingenbegeleiding. 2017 is een feestjaar want de beurzen worden voor de 20ste keer georganiseerd. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits hecht veel belang aan een goede oriëntering en studiekeuze en heeft daar verschillende initiatieven voor genomen.

Tijdens de SID-ins maken jongeren uit het laatste jaar van het secundair onderwijs kennis met onderwijsinstellingen, opleidingen en beroepen. Hogescholen, universiteiten en andere onderwijsinstellingen geven informatie over hun opleidingen en studiemogelijkheden. In alle provincies krijgen bezoekers ook informatie over een aantal beroepssectoren. Ze kunnen er terecht met vragen over wat beroepen inhouden, over mogelijke tewerkstelling en over verdere opleiding in bedrijven en organisaties. De beurzen staan in elke provincie op zaterdag ook open voor de leerlingen en hun ouders. Vorig jaar brachten meer dan 40.000 jongeren een bezoek aan deze SID-ins.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Een cruciale stap bij de keuze van een studierichting of een beroepssector die bij je past, is het beschikken over voldoende informatie. Welke richting sluit aan bij je talenten en geeft je kansen voor de toekomst? Op de SID-ins krijgen jongeren en hun ouders een brede waaier aan informatie. De SID-ins zijn naast de oriënteringsproef Columbus en het online platform Onderwijskiezer een goed middel om de leerling te begeleiden in een studiekeuzetraject.”

Meer informatie

Op Onderwijs.vlaanderen.be/sidin vinden bezoekers extra informatie, twee handige checklists ter voorbereiding van hun bezoek en de meest recente editie van de brochure ‘Wat na het secundair onderwijs?’.

Data provinciale SID-ins

SID-in Vlaams-Brabant en Brussels Hoofdstedelijk Gewest

12-14 januari 2017 | Brabanthal | Brabantlaan 1, 3001 Leuven

SID-in Oost-Vlaanderen

19-21 januari 2017 | Flanders Expo | Maaltekouter 1, 9051 Gent

SID-in West-Vlaanderen

26-28 januari 2017 | Kortrijk Xpo | Doorniksesteenweg 216, 8500 Kortrijk

SID-in Antwerpen

16-18 februari 2017 | Antwerp Expo | Jan Van Rijswijcklaan 191, 2020 Antwerpen

SID-in Limburg

23-25 februari 2017 | Limburghal | Jaarbeurslaan 6, 3600 Genk