2,3 miljoen euro voor Bednet


Persbericht kabinet Vlaams minister van Onderwijs, 19 januari 2018


Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits kent dit jaar 2,3 miljoen euro subsidie toe aan Bednet. Bednet staat in Vlaanderen in voor internetonderwijs voor langdurig zieke kinderen en tienermoeders. Het doel is om in 2018 1000 leerlingen te bereiken. Dat is mogelijk door een beter gebruik van de technologische middelen en een grotere samenwerking met lokale organisaties.

In Vlaanderen zorgt Bednet voor synchroon internetonderwijs. Langdurig en chronisch zieke kinderen, jongeren en tienermoeders, die tijdelijk niet naar school kunnen, krijgen onderwijs op afstand aangeboden. Dat gebeurt via de computer en het internet. De zieke leerlingen kunnen de lessen volgen en blijven in contact met de vertrouwde klasomgeving. In 2017 bereikte Bednet meer dan 700 leerlingen.

Dit jaar ontvangt Bednet 2,3 miljoen euro aan subsidies van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. Het budget voor dit soort onderwijs is de voorbije jaren fors gestegen. Aan Bednet wordt gevraagd om in 2018 1000 leerlingen te bereiken.

Dat doel kan worden gehaald door nog beter gebruik te maken van de digitale mogelijkheden. Er kunnen meer mobiele sets gebruikt worden en ouders moeten in staat zijn om zelf software te kunnen installeren. Daarnaast is het belangrijk dat ook doelgroepen die vandaag nog niet vaak een beroep doen op Bednet ermee vertrouwd geraken. Tienermoeders kennen nog te weinig de werking van Bednet en ook kwetsbare gezinnen maken opvallend minder gebruik van synchroon internetonderwijs. Die bekendmaking kan gebeuren door samen te werken met lokale organisaties.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “De werking van Bednet raakt meer en meer ingeburgerd. Elk schooljaar kunnen langdurig of chronisch zieke kinderen en tienermoeders thuis de lessen in de klas volgen en contact houden met de vrienden in de klas. De ambitie is om dit jaar 1000 leerlingen te bereiken. De technologie en een goede organisatie bieden daar kansen toe.”