Columbus begeleidt jongeren voor tweede jaar op rij bij studiekeuze


Persbericht kabinet Vlaams minister van Onderwijs, 20 februari 2017


Voor het tweede jaar op rij is het instrument Columbus beschikbaar voor scholen. Sinds vorige week gaan scholen die dat wensen er via een digitaal platform mee aan de slag. Al meer dan 2600 leerlingen hebben de eerste week deelgenomen. Columbus is een instrument in volle ontwikkeling dat leerlingen van het laatste jaar van het secundair onderwijs begeleidt bij hun studiekeuze naar het hoger onderwijs. Nieuw dit jaar is dat de leerlingen in april algemene feedback krijgen over hun mogelijke studiekeuze. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft Columbus dit jaar voor alle scholen beschikbaar gesteld.

Om de studiekeuze van jongeren te ondersteunen, werd een klein jaar geleden Columbus voorgesteld. Columbus past binnen een volledig traject om leerlingen beter te begeleiden bij hun studiekeuze naar het hoger onderwijs. Dit trimester krijgen alle scholen met leerlingen van het laatste jaar secundair onderwijs de kans om met de test aan de slag te gaan. Dit jaar kreeg het instrument een opknapbeurt en is er een bredere afname bij een grotere groep leerlingen. Dat is belangrijk om Columbus stapsgewijs uit te bouwen tot een onmisbaar instrument in het studiekeuzeproces.

Bij de afname van Columbus komen verschillende belangrijke onderdelen van de studiekeuze samen: studievaardigheden, motivatie, interesse, wiskunde, taal en redeneren. Nieuw ten opzichte van vorig jaar, is dat Columbus de deelnemers in de loop van de maand april feedback zal geven over hun studiekeuzemogelijkheden. Om die feedback te ontwikkelen, is het belangrijk dat veel leerlingen Columbus afleggen. Hoe meer deelnemers, hoe beter de terugkoppeling de komende jaren zal worden, en hoe beter leerlingen gestimuleerd zullen worden om een goede studiekeuze te maken.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Voor het tweede jaar op rij kunnen leerlingen gebruik maken van Columbus, een instrument dat hen helpt bij hun studiekeuze. Na de eerste week hebben al ruim 2600 leerlingen de proef afgelegd en er zullen er nog veel volgen. Belangrijk is dat de jongeren dit jaar ook algemene feedback zullen krijgen over hun mogelijke studiekeuze. Die feedback moet hen helpen om een richting te kiezen in het hoger onderwijs die aansluit bij hun talenten.”

Deze week krijgen scholen via Klasse extra informatie aangereikt over Columbus.

Andere informatie is te vinden via https://columbus.onderwijskiezer.be

Naar boven