Draak Doki laat kleuters bewegen


Draak Doki laat kleuters bewegen


Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en MOEV hebben vandaag in de Vrije Basisschool Pius X in Kortrijk het nieuwe educatief pakket OKI DOKI voorgesteld. Dat pakket biedt een kant-en-klare inspiratiebron aan leerkrachten en ouders om kleuters meer en gevarieerd te laten bewegen in en buiten de klas. Kleuters die vaker bewegen, hebben ook op latere leeftijd een hogere kans op een actieve en gezonde levensstijl. Dit project is onderdeel van ‘Sport beweegt je school 2.0’.

De gezondheid van de Vlaming verdient aandacht. Dat blijkt al langer uit studies van Gezond Leven en het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. De Wereldgezondheidsorganisatie bepaalt dat peuters en kleuters best minstens 3 uur per dag bewegen aan lichte, matige of hoge intensiteit. Voor jongeren vanaf 6 jaar gaat het om 60 minuten matige tot zware lichamelijke activiteit per dag. In België voldoet maar 6,5% van de kinderen van 6 tot 9 jaar hieraan. Kleuters die fysiek actief zijn, hebben een hogere kans op een fysiek actieve en dus gezonde levensstijl op volwassen leeftijd. Het is dus belangrijk dat ook kleuters voldoende leren bewegen om op latere leeftijd minder problemen te krijgen.

Vandaag stelde Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits in samenwerking met MOEV (de nieuwe naam van de Stichting Vlaamse Schoolsport) het educatief pakket OKI DOKI voor kleuters voor in de Vrije Basisschool Pius X in Kortrijk. Kleuterleerkrachten én ouders kunnen met OKO DOKI aan de slag om hun kleuters voldoende en gevarieerd te laten bewegen. Het draakje Doki is de centrale figuur in het pakket. Samen met Doki ontdekken de kleuters de gezonde school waar spelen en bewegen belangrijk is. 

9 Doki Doe’s

Voor leerkrachten zijn er 9 Doki Doe’s, inspiratiefiches met concrete suggesties, activiteiten, acties, projecten. Daarbij is er aandacht voor motorische competenties, gezonde en veilige levensstijl, zelfconcept en sociaal functioneren. Concreet gaat het bijvoorbeeld over acties om fruit en groenten te promoten op school als gezond tussendoortje. Of hoe je een kleuter kan leren fietsen met de loopfiets. Maar ook door gebruik van muziek de kleuters laten dansen en samen leren spelen. Naast inspiratiefiches voor leerkrachten zijn er ook 9 Doki Doe’s voor ouders om thuis mee aan de slag te gaan.

De acties van OKI DOKI kunnen het begin of een onderdeel zijn van een kwaliteitsvol en duurzaam bewegingsbeleid op school. OKI DOKI sluit aan bij de campagne ‘Bewegen naar de Zon’ waarbij alle leerlingen uit het basisonderwijs aangemoedigd worden om samen de afstand naar de zon af leggen. Elke leerling wordt gestimuleerd om elke dag 15 min extra te bewegen buiten de klassieke lestijden lichamelijke opvoeding. Het project is ook onderdeel van ‘Sport beweegt je school 2.0’, de methodiek van MOEV om scholen stapsgewijs een kwalitatief bewegingsbeleid te laten uitbouwen en zo een gezonde mix van zitten, staan, bewegen en sporten te realiseren.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Met OKI DOKI voor kleuters willen we leerkrachten én ouders de tools in handen geven om kleuters meer en beter te laten bewegen. Onderzoek toont aan dat op jonge leeftijd starten met voldoende en gevarieerd bewegen een positieve impact heeft op latere leeftijd. Door beweging maken kleuters ook kennis met allerlei sociale vaardigheden. Door bijvoorbeeld mee te doen aan beweegspelen maken kleuters contact met leeftijdgenootjes en leren ze samen spelen, plezier maken en zelfs ruzies oplossen. Daarom dat we nu het educatief pakket OKI DOKI voorstellen, een gratis klaspakket (poster, stickers en 18 vertelplaten), de 9 Doki Doe’s, … waar kleuterleerkrachten direct mee aan de slag kunnen.”

OKI DOKI ontdekken?: https://www.moev.be/okidoki