eSafetylabel voor ICT-veiligheid op school


Persbericht kabinet Vlaams minister van Onderwijs, 10 februari 2015


In Vlaanderen krijgen alle scholen voortaan de kans om een eSafety label te halen. Dat label is bedoeld om scholen te ondersteunen bij de realisatie van een veilige ICT-omgeving. Er zijn 3 categorieën : goud, zilver en brons.

Scholen krijgen eveneens een actieplan aangeboden om waar nodig verbeteringen in het ICT-beleid door te voeren. Vandaag viert de Europese Commissie de Safer Internet Day. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits moedigt scholen aan om zich voor het eSafety label aan te melden.

De Europese Commissie viert vandaag de Safer Internet Day. Recente gegevens  tonen aan dat sensibilisering rond veilig internetgebruik noodzakelijk blijft. Cyberpesten is een groeiend probleem en scholen worstelen nog vaak met privacy-aspecten die het gebruik van sociale media met zich meebrengen.

Op deze Safer Internet Day lanceert Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits het eSafety label voor alle scholen. Het eSafety label heeft tot doel scholen te ondersteunen bij de realisatie van ICT-veiligheid op school. Het belangrijkste aspect van het eSafety label is een module waarmee een school in kaart brengt op welk niveau van ICT-veiligheid ze zich situeert. Beleidsplanning, ICT-infrastructuur en een beleid rond sociale media worden daarbij geëvalueerd. Dat gebeurt aan de hand van een vragenlijst.

Op basis van de resultaten ontvangt elke school een persoonlijk actieplan met het oog op het remediëren van zwakke punten in het schoolbeleid en de verhoging van de ICT-veiligheid. Wanneer de school voldoet aan een bepaalde norm ontvangt ze een eSafety label. Er zijn drie labels : goud, zilver en brons. Deelnemende scholen krijgen ook toegang tot allerhande leermiddelen en extra informatie. Leerkrachten, ICT-coördinatoren en directies kunnen ook nuttige tips uitwisselen en antwoorden vinden op hun vragen.

Het eSafety label is een project van het European Schoolnet en kwam tot stand i.s.m. met een aantal toonaangevende bedrijven en 8 Europese ministeries van Onderwijs. Meer info: www.esafetylabel.eu

Vandaag wordt ook de winnaar bekend gemaakt van de winnaar van de wedstrijd : Wie ben jij Online? van het departement Onderwijs en Vorming. De Middenschool uit Bree kwam als eerste uit de selectie van inzendingen. De leerlingen speelden met succes het serious game MasterFind en maakten een quiz over contact- en inhoudsrisico’s verbonden aan sociale media. De klas krijgt een uitstap naar een pretpark cadeau, leraar Jurgen Moons een tabletcomputer en het hele schoolteam krijgt een vormingssessie rond veilig ICT-gebruik aangeboden.

Naar boven