Geboorteverlof

Wat is het?

Je hebt recht op een aantal werkdagen geboorteverlof naar aanleiding van de geboorte van een kind waarvan de afstamming aan jouw kant vaststaat.

Als niemand het verlof opneemt op grond van afstamming, en je bent gehuwd of je woont samen met de moeder van het kind, heb jij recht op het geboorteverlof. Dit geldt zowel voor wettelijk als feitelijk samenwonenden.

 

Recht of gunst?

Geboorteverlof is een recht. Je hogeschool kan het niet weigeren. Benoemde en tijdelijke personeelsleden kunnen dit verlof nemen.

Naar boven

Voorwaarden

Je echtgenote of partner is bevallen. 

Naar boven

Gevolgen

Administratieve stand

Je bent in dienstactiviteit.

Salaris

Ben je benoemd? Dan heb je recht op je salaris gedurende de eerste 10 werkdagen. Vanaf de 11de werkdag ontvang je 82% van je brutosalaris. Voor de bepaling van je salaris wordt het brutosalaris op jaarbasis begrensd op 26.230 euro (100%).

Voor een tijdelijk personeelslid is dit verlof ook betaald, maar geldt een afwijkende regeling:

 • Gedurende de eerste 3 werkdagen ontvang je je salaris.
 • Tijdens de resterende dagen ontvang je geen salaris, maar een uitkering van het ziekenfonds. De eerste 7 dagen dat je een uitkering krijgt, vult de hogeschool die uitkering aan tot aan het nettosalaris (als de uitkering lager ligt dan je nettosalaris tijdens die 7 werkdagen zou bedragen).

Anciënniteit

Je bent in dienstactiviteit, er zijn geen gevolgen voor je anciënniteit.

Naar boven

Begin, duur en einde

Begin

Je neemt het verlof op binnen een periode van 4 maanden vanaf de bevalling. Minimum 7 werkdagen neem je aaneensluitend op.

Duur

 • Geboorte voor 1 januari 2021:
  • Je hebt recht op 10 dagen geboorteverlof.
 • Geboorte op of na 1 januari 2021: 
  • Je hebt recht op 15 werkdagen geboorteverlof.
 • Geboorte op of na 1 januari 2023:
  • Je hebt recht op 20 werkdagen geboorteverlof.

Werk je in meerdere instellingen gedurende de dagen dat je dit verlof opneemt? Dan geldt het verlof over alle instellingen heen. In totaal krijg je 10 of 15 dagen geboorteverlof, ongeacht het aantal instellingen waar je werkt.

Ook als je naast je job in het onderwijs in de privésector werkt, is het aantal dagen beperkt tot 10 of 15. De geboortedatum van het kind bepaalt het aantal (10 of 15).

Naar boven

Hoe aanvragen?

Je vraagt dit verlof aan bij je hogeschool. 

Naar boven

Vragen?

Als je nog vragen hebt, kan je terecht bij je hogeschool.

Naar boven


Extra informatie

Verwante pagina’s

Regelgeving