#Gemaskerdescholieren

We kunnen wel stellen dat we die hele corona inmiddels grondig beu zijn. Veel maatregelen, je vrienden minder zien, geen optredens of feestjes. Maar dat is het hem net. Die regels zijn er om ervoor te zorgen dat we zo snel mogelijk terug naar het oude kunnen. En ze hebben pas zin als iedereen meedoet.

De middelbare scholieren in Vlaanderen hebben zich tot nu toe goed aan de maatregelen gehouden. Wij willen dat jullie nu twee dingen onthouden: doe zo verder, en zegt het voort. Want je mond bedekken, is niet gelijk aan je mond houden.

Maar wie dan?

Wij, dat zijn Flo, Ender, Sander, Elias, Nour & Fatma. Wij slaan de (ontsmette) handen in elkaar met Onderwijs Vlaanderen om jullie een duwtje in de rug te geven. Nog even volhouden!

FloW-400x267.JPGFlo ken je van Flowjob, als Moeder Floverste of gewoon van Insta. Ze hoopt dat we snel weer allemaal de festivals kunnen opzoeken…

Elias2.JPGTiktokker @Eliasverwilt is het helemaal beu maar vindt dat 2020 wel een beetje werd gered door de mini-reünie van K3. Nou!

Ender%20Scholtens-400x267.jpgEnder maakt podcasts als @GossipGuypodcast, video’s voor TagMag, en laat op TikTok zien dat ‘t niet moeilijk is om daar famous te worden (of je masker te dragen).

Sander%20Gillis.JPGKetnet wrapper / MNM-dj / social media poster extraordinaire. Wil dat we ons best doen zodat hij niet meer hoeft te sanderhalvemeteren.

Nour%20en%20Fatma-377x267.JPGZussen en best friends Nour & Fatma waren al groot op TikTok toen het nog Musical.ly heette en zeggen: ‘top die maskers, now make it fashion’.

#gemaskerdescholieren, de film

En waarom?

Omdat we het beu zijn, maar jullie het wel écht goed doen. Want …

Een masker helpt

Het coronavirus verspreidt zich door minuscule druppeltjes die wij allemaal uitademen, en een nog grotere boost krijgen als we niezen, zingen of hoesten. En! Uit onderzoek blijkt dat als je 10 seconden ‘aa’ zegt, dit evenveel druppeltjes verspreidt als 10 seconden hoesten.

Als je met iemand praat zonder masker, kan je dus net zo goed in zijn of haar gezicht hoesten. Iew. Met masker worden deze druppeltjes tegengehouden. Of je nu hoest, niest, zingt, praat of ‘aa’ zegt.

Toch zetten veel mensen hun masker af als ze met elkaar praten tijdens de pauze, bij familie of als ze ergens met een groep buiten zitten. Niet doen, want dan neem je het virus misschien wel mee naar degene die je het liefste hebt.

En het is helemaal goed als je ook je handen grondig wast, niet te dicht bij elkaar gaat staan (anderhalve meter!) en verlucht, ja echt goed verlucht!

Jullie doen het al heel goed …

Uit verschillende studies blijkt dat scholieren in Vlaanderen zich op school echt goed aan de maatregelen houden en hun masker mooi dragen. Jullie zijn helden!
Want het dragen van een masker werkt als we het allemaal doen. Ik bescherm jou, en jij beschermt mij, is het idee.

Now spread the word (not the virus)

Net omdat jullie het zo goed volhouden, vragen we jullie hulp om ook anderen zover te krijgen om hun masker te dragen. Dus praat met je vrienden of volwassenen die duidelijk niet weten waarom ze een masker moeten dragen. Of waarom ze nu nog even de regels moeten volgen, zodat we straks weer met z’n allen vooraan een optreden kunnen staan. Je mond bedekken is niet je mond houden.

Dus .. wat kan jij zelf doen? Twee tips!

T ip 1: Doe zo verder

Draag je masker. Kortste tip ooit.

Tip 2. Zegt het voort!

Jullie weten al hoe het moet, dan is het nu tijd om de goede boodschap te verspreiden (pun intended). Praat met je vrienden of ouders als je ziet dat ze hun masker niet goed dragen. Watwat
geeft je 4 tips:

  • Blijf rustig: boos worden helpt niet.
  • Toon begrip: want iedereen zit in hetzelfde schuitje.
  • Vertel wat het met jou doet: ‘ik maak me zorgen’ of ‘ik wil dat we hier snel doorkomen’.
  • Probeer er een vraag van te maken: ‘vind je het ok om je masker nog even op te houden?’

Time to make this thing go viral (no, not the virus).

Tv-spot #gemaskerdescholieren

No-nonsense info over corona voor jongeren.

Op zoek naar een balans tussen je veilig voelen en goed in je vel zitten? Vind het antwoord op jouw vragen over corona.

Een team van jonge kinderartsen van het kinderziekenhuis geeft antwoord op al je vragen.