#Gemaskerdescholieren

Je mentaal welbevinden en motivatie verdienen bijzondere aandacht tijdens corona. Vind de hulp die je nodig hebt.

Wat is het virus? Hoe bescherm je jezelf? Welk nieuws kan je vertrouwen? Wat is fake?

Onderwijs Vlaanderen en MNM bundelden de krachten en bouwden samen met jou het vetste virtuele feest ever.

We kunnen wel stellen dat we die hele corona inmiddels grondig beu zijn. Veel maatregelen, je vrienden minder zien, geen optredens of feestjes. Maar dat is het hem net. Die regels zijn er om ervoor te zorgen dat we zo snel mogelijk terug naar het oude kunnen. En ze hebben pas zin als iedereen meedoet.

De scholieren in Vlaanderen hebben zich goed aan de maatregelen gehouden. Doe zo verder, en zegt het voort. Want je mond bedekken, is niet gelijk aan je mond houden. Het is ook belangrijk dat je af en toe stilstaat bij hoe je je voelt en hier over praat en naar elkaar luistert. Ook met je masker op, kun je je stem laten horen. Steek elkaar regelmatig een hart onder de riem, want jullie waren én zijn nog steeds keigoed bezig!

Maar wie dan?

Wij, dat zijn allemaal Vlaamse jongeren die je wel kent van Instagram, TikTok,YouTube of de radio.. Wij slaan de (ontsmette) handen in elkaar met Onderwijs Vlaanderen om jullie een duwtje in de rug te geven. Nog even volhouden!

En waarom?

Omdat we het beu zijn, maar jullie het wel écht goed doen. Want …

Een masker helpt

Het coronavirus verspreidt zich door minuscule druppeltjes die wij allemaal uitademen, en een nog grotere boost krijgen als we niezen, zingen of hoesten. En! Uit onderzoek blijkt dat als je 10 seconden ‘aa’ zegt, dit evenveel druppeltjes verspreidt als 10 seconden hoesten.

Als je met iemand praat zonder masker, kan je dus net zo goed in zijn of haar gezicht hoesten. Iew. Met masker worden deze druppeltjes tegengehouden. Of je nu hoest, niest, zingt, praat of ‘aa’ zegt.

Toch zetten veel mensen hun masker af als ze met elkaar praten tijdens de pauze, bij familie of als ze ergens met een groep buiten zitten. Niet doen, want dan neem je het virus misschien wel mee naar degene die je het liefste hebt.

En het is helemaal goed als je ook je handen grondig wast, niet te dicht bij elkaar gaat staan (anderhalve meter!) en verlucht, ja echt goed verlucht!

Jullie doen het al heel goed …

Uit verschillende studies blijkt dat scholieren in Vlaanderen zich op school echt goed aan de maatregelen houden en hun masker mooi dragen. Jullie zijn helden!
Want het dragen van een masker werkt als we het allemaal doen. Ik bescherm jou, en jij beschermt mij, is het idee.

Now spread the word (not the virus)

Net omdat jullie het zo goed volhouden, vragen we jullie hulp om ook anderen zover te krijgen om hun masker te dragen. Dus praat met je vrienden of volwassenen die duidelijk niet weten waarom ze een masker moeten dragen. Of waarom ze nu nog even de regels moeten volgen, zodat we straks weer met z’n allen vooraan een optreden kunnen staan. Je mond bedekken is niet je mond houden.

Dus.. wat kan jij zelf doen? 3 tips!

Tip 1: Doe zo verder

Draag je masker. Kortste tip ooit.

Tip 2: Zeg het voort!

Jullie weten al hoe het moet, dan is het nu tijd om de goede boodschap te verspreiden (pun intended). Praat met je vrienden of ouders als je ziet dat ze hun masker niet goed dragen. Watwat
geeft je 4 tips:

  • Blijf rustig: boos worden helpt niet.
  • Toon begrip: want iedereen zit in hetzelfde schuitje.
  • Vertel wat het met jou doet: ‘ik maak me zorgen’ of ‘ik wil dat we hier snel doorkomen’.
  • Probeer er een vraag van te maken: ‘vind je het ok om je masker nog even op te houden?’

Tip 3: Zoek hulp

Praat met elkaar. Maak gebruik van de hulplijnen.

Time to make this thing go viral (no, not the virus).

CLBchat

Heb je nood aan een luisterend oor, info of advies? Leerlingen en ouders kunnen gratis op www.clbchat.be terecht met alle vragen over welbevinden, studies en gezondheid.

Bekijk ook de filmpjes van CLBchat:

#gemaskerdescholieren, de film
Tv-spot #gemaskerdescholieren