Gedaan met laden. U bevindt zich op: Een studiebewijs behalen in het volwassenenonderwijs

Een studiebewijs behalen in het volwassenenonderwijs

Je kan verschillende soorten studiebewijzen behalen in de basiseducatie en in het secundair volwassenenonderwijs.

Welke studiebewijzen?

Deelcertificaten en certificaten

Deelcertificaten en certificaten kan je zowel in de basiseducatie als in het volwassenenonderwijs behalen.

  • Als je slaagt voor een module in je opleiding, krijg je een deelcertificaat dat door de Vlaamse overheid erkend wordt.
  • Als je slaagt voor alle modules in je opleiding, krijg je een certificaat dat door de Vlaamse overheid erkend wordt. Uitzondering hierop zijn de opleidingen van (alfa) NT2 richtgraad 1 vanaf 1 september 2023. Daarvoor krijg je maar het certificaat als je slaagt voor de NT2-test. Je kan wel al doorstromen naar vervolgmodules van NT2 richtgraad 2 op basis van je behaalde deelcertificaten.

Het getuigschrift bedrijfsbeheer en het diploma secundair onderwijs

Beide studiebewijzen kan je alleen in het secundair volwassenenonderwijs behalen.

  • Getuigschrift bedrijfsbeheer: als je slaagt in de opleiding Bedrijfsbeheer behaal je dus niet een certificaat, wel het getuigschrift bedrijfsbeheer. Dat getuigschrift is een basisvereiste als je in Wallonië of Brussel een eigen zaak wil beginnen. In het Vlaams Gewest kan je zelfstandig worden of een zaak opstarten zonder je kennis bedrijfsbeheer te moeten bewijzen. Maar Vlaanderen raadt starters aan om deze basiskennis wél te verwerven. Volg je de opleiding Ondernemerschap met succes, dan verwerf je het certificaat van de opleiding.
  • Je kan in het secundair volwassenenonderwijs ook je diploma secundair onderwijs behalen. Dat kan via 2 wegen. Vind alle informatie over een diploma secundair behalen in het volwassenenonderwijs.

Het diploma secundair onderwijs situeert zich op niveau 4 van de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS)(opent in nieuw venster). Deelcertificaten, certificaten zonder vermelding van een erkende beroepskwalificatie en het getuigschrift bedrijfsbeheer komen niet overeen met een VKS-niveau. Een certificaat met beroepskwalificatie heeft een VKS-niveau. Vind jouw beroepskwalificatie in het overzicht per VKS-niveau(opent in nieuw venster).

Voorwaarden

Minimumleeftijd

  • In de basiseducatie en het studiegebied algemene vorming (voor het diploma secundair onderwijs) is dat 18 jaar. Voor een opleiding die in september of later start, mag je al inschrijven als je ten laatste op 31 december 18 jaar wordt.
  • Voor andere opleidingen in het volwassenenonderwijs moet je 16 jaar zijn. Het mag ook op 15 jaar als je minstens 2 jaar secundair onderwijs volgde.

Nationaliteit

  • Als je 18 jaar of ouder bent, moet je de Belgische nationaliteit bezitten of voldoen aan de voorwaarden voor wettig verblijf in België.

Slagen

  • Je slaagt in je opleiding of in je module.

Procedure

Zoek een opleiding of een module

Zoek een centrum voor volwassenenonderwijs (CVO) of een centrum voor basiseducatie (CBE) waar je de opleiding of module van je keuze(opent in nieuw venster) kan volgen.

Schrijf je in

Concrete informatie om je in te schrijven, vind je op de website van het CVO of het CBE waar je wil studeren.