Hoger loon voor 2.450 directeurs basisonderwijs


Persbericht kabinet Vlaams minister van Onderwijs, 28 september 2018


2.450 directeurs basisonderwijs krijgen vanaf vandaag een hoger loon. Dat is het gevolg van de gelijkschakeling van de lonen voor de directeurs basisonderwijs, een maatregel voor het basisonderwijs die in juni werd goedgekeurd. Met deze maatregel en het meer klasvrij maken van de directeurs versterkt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits het schoolleiderschap in het basisonderwijs.

Vanaf vandaag worden de lonen van de directeurs gelijkgeschakeld. 2.452 directeurs zien op die manier hun harde werk gewaardeerd en krijgen ze loonopslag. Bijna 500 directeurs krijgen een loonsverhoging van 9% en bijna 2.000 zien hun loon met 2% stijgen.

Dit is één van de maatregelen van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. De directeurs van scholen met meer dan 100 leerlingen moeten sinds dit schooljaar geen les meer geven. Zo zijn 327 directeurs het schooljaar voor het eerst gestart als fulltime directeur. Ook de werkdruk bij directeurs van scholen met minder dan 100 leerlingen is verlaagd, hun lesopdracht is met 4 uur verminderd. Deze maatregel is ten bate van 88 directeurs.

In het basisonderwijs in Vlaanderen zijn er op vandaag ruim 3.600 directeurs. Voor deze maatregelen voorziet minister Crevits in 7,7 miljoen euro.

Daarnaast wordt vanaf de begroting 2019 jaarlijks 20 miljoen euro voorzien voor administratieve en beleidsomkadering.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Vanaf deze maand stijgt het loon van 2.450 directeurs van basisscholen. 415 directeurs moeten sinds dit schooljaar geen les meer geven. Op die manier verminderen we de werkdruk en geven we directies meer ruimte om bezig te zijn met hun kerntaak: pedagogisch en personeelsbeleid voeren. Een directeur moet zoveel mogelijk kunnen bezig zijn met het schoolleiderschap.”