Kijk naar de maan!


Persbericht kabinet Vlaams minister van Onderwijs, 11 juni 2018


Als de weergoden het toelaten, kunnen we in de nacht van 27 op 28 juli genieten van een prachtig natuurfenomeen. Dan komen de zon, de aarde en de maan op één lijn te staan en krijgen we een maansverduistering of maaneclips. Op initiatief van de Vlaamse volkssterrenwachten en met steun van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport Philippe Muyters is een kant-en-klaar informatiepakket over maansverduisteringen aan alle scholen van het basis- en secundair onderwijs bezorgd. Op die manier kunnen leraren eenvoudig aan de slag om dit natuurfenomeen aan de leerlingen uit te leggen.

Op vrijdag 27 juli vindt er een totale maansverduistering plaats die ook in België zichtbaar is. Bij een maansverduistering schuift de aarde tussen de zon en de maan, waardoor de maan verduistert. De Vlaamse volkssterrenwachten, Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport Philippe Muyters grijpen dit moment aan om via een kant-en-klaar informatiepakket scholen en leerlingen op de hoogte te brengen van zulke natuurfenomenen. Het geeft ons inzicht over hoe de zon, de aarde en de maan ten opzichte van elkaar bewegen en hoe ze zich verhouden wat betreft grootte en afstand. In het kader van het STEM-beleid worden op die manier ook extra accenten gelegd op ruimtevaart en klimaat.

Jaarlijks vinden 4 tot 7 maans- of zonsverduisteringen plaats, maar die zijn niet altijd waarneembaar in België. Deze totale maansverduistering of maaneclips is wel waarneembaar in België. De verduistering van de maan start om 19u14, maar zal pas van 21u30 bij ons zichtbaar zijn omdat de maan dan pas opkomt. Om 21u31 is de verduistering compleet en bereikt haar maximum om 22u21. Om 23u13 eindigt de totale fase en om 00u19 (op 28 juli) is de maansverduistering voorbij. Maansverduisteringen zijn op veel meer plaatsen zichtbaar doordat die waarneembaar is overal waar de maan boven de horizon staat. Een zonsverduistering kan enkel op een kleine strook van de aarde waargenomen worden. De volgende totale maansverduistering die ook in België zichtbaar zal zijn is op 21 januari 2019. Het is eerder uitzonderlijk dat er op korte tijd twee totale maansverduisteringen in België zichtbaar zijn.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: ”Een eclips spreekt altijd tot de verbeelding. Het is een prachtig fenomeen en mooi voorbeeld van hoe wetenschap soms heel dichtbij komt. Het is dan ook positief dat de Vlaamse Volkssterrenwachten zo’n fenomenen aangrijpen om jongeren warm te maken voor klimaat en ruimtevaart. Een maansverduistering kan ook de interesse wekken van leerlingen om voor wetenschappen te kiezen.”

In tegenstelling tot zonsverduisteringen schuilt er geen gevaar in het kijken naar een maansverduistering. Het enige wat je nodig hebt zijn je ogen en een heldere hemel om op het juiste moment in de juiste richting te kijken. Alle Vlaamse Volkssterrenwachten openen op vrijdag 27 juli hun deuren voor het publiek voor dit bijzondere moment.

Meer info vind je op de website over de maansverduistering en de website van de volkssterrenwachten.