Rapport: De nieuwe school in 2030

In het rapport ‘De nieuwe school in 2030: hoe maken we leren en werken aantrekkelijk?’ lees je de resultaten van het toekomstproject. Het rapport doet voorstellen voor de school, de leraar en het leren in 2030. Enkele krachtlijnen:

De school wordt een ‘learning park’

In 2030 leren de leerlingen niet meer in een schoolgebouw zoals we het vandaag kennen. Het learning park bestaat uit een grote verscheidenheid aan fysieke en virtuele plekken waar geleerd kan worden.

Het learning park is een coöperatieve organisatie waaraan alle betrokken partijen uit de lokale gemeenschap deelnemen.

In 2030 gebeurt leren 24 uur per dag, 7 dagen op 7. De leerlingen werken in projecten direct samen met partners als bedrijven, woon- en zorgcentra, natuurbeheerders, buurt- en wijkcomités, overheden, culturele en welzijnsorganisaties. De school waardeert leren tijdens vrijetijdsactiviteiten.

Naar boven

Een nieuwe rol voor de leraar

De leraar is in 2030 een trainer die de leerlingen motiveert en ondersteunt. De leraar werkt samen met collega’s, ouders, bedrijfsmensen en anderen in leerteams.

Leerteams leren zelf ook, in een leeracademie die kennis delen en ontwikkelen aanmoedigt en ondersteunt.

Naar boven

De klas wordt een leerfamilie

In 2030 spreekt de school het leerpotentieel van elke leerling aan. De klas wordt een leerfamilie die in groep bepaalde doelen bereikt. Daarnaast krijgt iedereen de kans om de eigen talenten en passies te ontwikkelen. De leerling verzamelt niet enkel punten op school, maar ook in de vrije tijd.

De beoordeling gebeurt ontwikkelings- en groeigericht.

Het engagement van de leerbegeleiders wordt beloond met een alternatief betalings- en waarderingssysteem: de Edu.

Naar boven


Extra informatie

Documenten

Verwante pagina