Tijdlijn modernisering secundair onderwijs
2019-2026
Stapsgewijze invoering van de modernisering
De modernisering van het secundair onderwijs start op 1 september 2019 in het 1ste leerjaar van het secundair onderwijs en wordt dan progressief - leerjaar na leerjaar - verder ingevoerd.
2017+2018
Decreet en ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering
Op 28 maart 2018 nam het Vlaams Parlement plenair het ontwerp van decreet aan dat de modernisering van de organisatie en de structuur van het secundair onderwijs vastlegt.
Op 1 december 2017 verleende de Vlaamse Regering ook al haar tweede principiële goedkeuring aan het ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering dat verder uitvoering geeft aan het ontwerp van decreet. Het ontwerp van besluit biedt ook een beeld van hoe het toekomstige studieaanbod zich verhoudt tot het huidige studieaanbod: de concordantie (zie bijlage 4, pp. 29-79 van het ontwerp-BVR). Het ontwerp van besluit is voor advies ingediend bij de Raad van State.
De Vlaamse Regering machtigt de minister om over de inhoud van de regelgeving te communiceren, onder voorbehoud van definitieve goedkeuring.
-
Vlaams Parlement - Decreet modernisering structuur en organisatie secundair onderwijs (28 maart 2018)
- pdf bestandOntwerp-BVR modernisering secundair onderwijs (pdf, 89 p.) (1.81 MB)
2016+2017
Conceptnota's modernisering secundair onderwijs
De Vlaamse Regering verleent op 31 mei 2016 haar goedkeuring aan 2 conceptnota’s die de uitrol van de laatste maatregelen van het masterplan opstarten.
- pdf bestandConceptnota modernisering s.o.: maatregelen basisonderwijs en 1ste graad (pdf, 19 p.) (960 kB)
- pdf bestandConceptnota modernisering 2de en 3de graad s.o. (pdf, 20 p.) (553 kB)
Op 13 januari 2017 keurt de Vlaamse Regering de conceptnota 'Addendum bij de conceptnota's 1ste, 2de en 3de graad secundair onderwijs' goed. De conceptnota vormt één geheel met de conceptnota's van 31 mei 2016. De Vlaamse Regering wil met de 3 conceptnota's de gefaseerde uitrol van de modernisering van het secundair onderwijs laten starten op 1 september 2018, met het 1ste leerjaar van de 1ste graad.
Op 24 maart 2017 keurde de Vlaamse Regering de mededeling ‘Basisopties en pakketten in de 1ste graad, ordening Se-n-Se, detaillering studierichtingen arbeidsmarkgerichte finaliteit, actualisering van het studieaanbod 2de en 3de graad SO’ goed.
2015-2016
Uitvoering maatregelen
De meeste maatregelen uit het masterplan krijgen concreet vorm: het M-decreet, duaal leren, het actieplan tegen schooluitval, het STEM-actieplan, screenings van studierichtingen, krijtlijnen voor de leerlingenbegeleiding, de Columbus-oriëntatieproef ...
2014
Regeerakkoord Vlaamse Regering en Beleidsnota Onderwijs 2014-2019
In haar regeerakkoord 2014-2019 neemt de Vlaamse Regering op dat het masterplan secundair onderwijs in dialoog met het onderwijsveld wordt uitgevoerd. In de beleidsnota Onderwijs 2014-2019 wordt dat engagement verder geconcretiseerd.
- Vlaanderen.be - Regeerakkoord van de Vlaamse Regering 2014-2019
- Vlaanderen.be - Beleidsnota Onderwijs 2014-2019
2013
Masterplan hervorming secundair onderwijs
Op 4 juni 2013 keurt de Vlaamse Regering het masterplan voor de hervorming van het secundair onderwijs goed. Daarin worden de sterktes en verbeterpunten van ons secundair onderwijs opgesomd en maatregelen geschetst voor een hervorming van het secundair onderwijs.
2010
Oriëntatienota 'Mensen doen schitteren'
In de oriëntatienota 'Mensen doen schitteren' tekent onderwijsminister Pascal Smet een aantal krijtlijnen voor de hervorming van het secundair onderwijs. De nota is basis en inspiratiebron voor het debat met onderwijskoepels, vakbonden, leraren, politici, academici, bedrijfsmensen,... Via dat debat zoekt de minister draagvlak voor verdere beleidskeuzes.
De nota bevat de uitgangspunten voor de hervorming en voorstellen over de missie, de mogelijke inhoud en de structuur van het secundair onderwijs na de hervorming.
2009
Commissie-Monard
Er ontstaat steeds meer maatschappelijke druk om de hardnekkige problemen met het secundair onderwijs grondig aan te pakken. Ten eerste is er een gebrek aan aantrekkelijke technische en technologische vorming voor iedereen. Daarnaast schort er wat aan de manier waarop studie- en beroepskeuzes tot stand komen. Ook het aantal leerlingen met schoolse vertraging of zonder kwalificatie na de schooltijd ligt veel te hoog.
Onder leiding van Georges Monard stelt een commissie van experten een eigentijds onderwijs voor.
- De bestaande onderwijsvormen worden ingeruild voor belangstellingsgebieden.
- In het 1ste jaar van de 1ste graad maken alle leerlingen kennis met alle belangstellingsgebieden. Vanaf het 2de jaar kiezen zij voor een belangstellingsgebied.
- De B-stroom wordt een echt schakelprogramma naar vooral arbeidsmarktgerichte opleidingen. De algemene vorming wordt versterkt.
- In de 2de graad kiezen de leerlingen voor een arbeidsmarktgerichte of voor een doorstroomgerichte studierichting, of voor een richting met een dubbele finaliteit. Pas in de 3de graad maken zij een definitieve keuze.
- Er komen minder studierichtingen en ze sluiten beter aan op de arbeidsmarkt of op het hoger onderwijs.
- pdf bestandKwaliteit en kansen voor elke leerling. Voorstel van de commissie-Monard (pdf, 84 p.) (752 kB)
Vlaams regeerakkoord 2009-2014
In het regeerakkoord is afgesproken om het secundair onderwijs te hervormen op basis van een breed draagvlak. Het rapport van de commissie-Monard geldt als een goede basis voor het debat.
De doelstellingen van de hervorming:
- De prestaties van de moeilijk lerenden en van de meest gemotiveerden op Europees topniveau brengen.
- Het aantal niet-gekwalificeerde schoolverlaters verminderen.
- Het welbevinden van de leerlingen en de leerkrachten centraal zetten.
- Vlaanderen.be - Vlaamse Regering 2009-2014. Regeerakkoord
2005
Proeftuinen
De bevindingen uit 'Accent op Talent' worden verder uitgewerkt en onderzocht in 42 proeftuinen met 4 thema's. Scholen krijgen dus de kans om innovatie in de praktijk uit te testen.
- Talentontwikkeling
Scholen experimenteren met een andere didactische aanpak om een bredere vorming en persoonsontwikkeling te bevorderen.
- Onderwijs en arbeid
Scholen, bedrijven en andere opleiders onderzoeken samen hoe ze het technisch en beroepsonderwijs op een moderne manier gestalte kunnen geven. Ze ontwikkelen samenwerkingsverbanden tussen onderwijs en arbeidswereld om leerlingen beter voor te bereiden op hun beroepsleven.
- Technologie
Scholen bekijken wat flexibilisering van leertrajecten en afbouw van de schotten in het s.o. opleveren. Ze bieden technologische activiteiten aan in alle niveaus van het leerplichtonderwijs met de klemtoon op het basisonderwijs.
-
Beleidsvoerend vermogen
Scholen en samenwerkingsverbanden van scholen proberen andere beleidsstructuren en -strategieën uit.
2004
Vlaams regeerakkoord 2004-2009
De Vlaamse regeringspartijen spreken af dat de scholen de mogelijkheid krijgen om de schotten tussen algemeen secundair onderwijs (aso), technisch secundair onderwijs (tso), beroepssecundair onderwijs (bso) en kunstsecundair onderwijs (kso) weg te werken. Scholen kunnen sterker inzetten op talentontwikkeling.
2003
Accent op Talent
Een commissie van de Koning Boudewijnstichting met experten uit onderwijs, werkgeverskringen en vakbonden buigt zich over het tekort aan technisch en technologisch geschoolden. Het resultaat: een oproep tot een alomvattende vernieuwing van het onderwijs.
- Een aanpassing van structuren
- Meer nadruk op leren leren en begeleid zelfstandig leren
- Aantrekkelijke technische en technologische vorming voor iedereen
- Een betere keuzebegeleiding en meer autonomie voor scholen.
Vanaf schooljaar 2003-2004 experimenteren 16 projecten met anders leren, anders kiezen en anders (be)sturen.
1992-1994
De school staat niet alleen
Van 1992 tot 1994 verdiept een commissie van de Koning Boudewijnstichting zich in de veranderende verhouding tussen samenleving en onderwijs. Hoe kan het onderwijs zijn vormende taak waarmaken in een snel evoluerende samenleving? Wat is het nastreven waard voor toekomstige volwassenen?
- Archief Klasse 1994: Het onderwijs van de toekomst over 'De school staat niet alleen'. In: Klasse nummer 47, september 1994, pp. 32-33
1990
Eenheidsstructuur
De eenheidsstructuur, of het eenheidstype, wordt bij decreet ingevoerd. Voordien waren er scholen van type 1 (vso) en type 2. Sinds het schooljaar 1989-1990 werken alle secundaire scholen volgens dezelfde structuur. Die structuur bestaat tot op vandaag.
Er zijn vier onderwijsvormen: aso, bso, tso en kso.
De 6 jaren in het secundair zijn onderverdeeld in 3 graden van telkens 2 jaren.
De 1ste graad is oriënterend.
In het 1ste jaar kiezen leerlingen tussen een 1ste jaar A en een 1ste jaar B. In het 2de jaar is er een 2de jaar A met basisopties en een beroepsvoorbereidend jaar met beroepenvelden.