Verlengd wegens succes: 18 extra scholen krijgen huursubsidies voor scholenbouw


Persbericht kabinet Vlaams minister van Onderwijs, 8 november 2018


18 scholen krijgen van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits huursubsidies om hun schoolgebouwen te vernieuwen of om extra plaatsen in de klas te realiseren. In juni van dit jaar kregen al 59 scholen huursubsidies. Wegens het grote succes komen daar nu nog eens 18 extra scholen bij. Deze nieuwe projecten komen 3.250 leerlingen ten goede. De scholen zullen samen jaarlijks 715.751  euro huursubsidie ontvangen. In totaal gaat het om een bijkomend investeringsbudget in nieuwe schoolinfrastructuur van bijna 25 miljoen euro. Met deze huursubsidies kunnen schoolbesturen een bestaand gebouw of een nieuwbouw, waarvan ze geen eigenaar zijn, huren.

Eind 2017 lanceerde Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits een tweede projectoproep voor huursubsidies. Daarmee kunnen scholen hun capaciteit uitbreiden of hun gebouwen vernieuwen. Het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION) selecteerde in juni van dit jaar al 59 dossiers op basis van verschillende objectieve criteria zoals duurzaamheid, multifunctionaliteit en de nood aan extra plaatsen in de klas. Door het grote succes komen daar nu nog  eens 18 projecten bij.

Flexibel inspelen op nood aan extra plaatsen in de klas

Met huursubsidies kunnen scholen flexibel en relatief snel bijkomende plaatsen in de klas realiseren of bestaande schoolgebouwen renoveren. Zo kan in een nieuwe woonwijk bijvoorbeeld vlot een nieuwe school gerealiseerd worden of in een buurt waar veel jonge gezinnen gaan wonen kan een kantoorgebouw tot een sporthal omgebouwd worden. Jaarlijks krijgen scholen een subsidie om een gebouw te huren, de maximale huurtermijn bedraagt 18 jaar.

Voor de 18 bijkomende projecten is in een jaarlijkse huursubsidie van 715.751 euro voorzien. Het gaat om gebouwen (bestaande of nog nieuw te bouwen) die voorheen nog geen onderwijsbestemming hadden en waarvan de school geen eigenaar is. Deze 18 projecten zullen 3.250 leerlingen ten goede komen. Alle dossiers samen omvatten 12.678 m² nieuwe of te vernieuwen gebouwen.

Van de 18 projecten zijn er 12 voor het basisonderwijs en 4 voor het secundair onderwijs. Ook 1 Centrum voor Leerlingenbegeleiding en 1 gemengde project secundair onderwijs en een internaat kunnen genieten van huursubsidies. 8 van de 18 projecten bouwen een nieuw schoolgebouw, sporthal of polyvalente zaal. 7 scholen zullen modulaire units huren. De overige 3 projecten zijn bestaande gebouwen die nu voor het eerst voor onderwijsdoeleinden gebruikt zullen worden.

Zo zal de Vrije Basisschool Sint-Jozef in Wetteren een nieuw schoolgebouw van meer dan 3.000 m² met huursubsidies realiseren. De abdijschool van Zevenkerken in Brugge bouwt een nieuwe sporthal en polyvalente zaal. Het Spectrumcollege OLVI in Paal en BKLO Oosterlo huren modulaire units waardoor ze extra ruimte creëren. Het Sint-Jozefinstituut  in Boechout, Prinsenhof in Grimbergen en De Gulleboom in Gullegem huren bestaande infrastructuur om extra plaats te bieden aan hun leerlingen.

Nieuwe derde oproep huursubsidies

Na het succes van de eerste twee oproepen (2017 en 2018) waarbij respectievelijk 34 en 77 scholen huursubsidies kregen, komt er nu een derde oproep. Met die huursubsidies kunnen scholen hun capaciteit uitbreiden of hun gebouwen vernieuwen. De huur van een gebouw zorgt voor een vlotte en snelle realisatie van bijkomende plaatsen in scholen. Vanaf maandag 5 november 2018 kunnen scholen bij AGION een aanvraag indienen voor huursubsidies. Alle info zal vanaf dan ook terug te vinden zijn op de website www.agion.be/huursubsidies .

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: ”Om de schoolgebouwen in Vlaanderen sneller te vernieuwen én ervoor te zorgen dat scholen flexibel kunnen inspelen op een hogere vraag aan stoeltjes in de klas werken we sinds deze legislatuur met huursubsidies. Scholen krijgen een subsidie om een bestaand of nieuw gebouw voor een bepaalde periode te huren en zo vlot te kunnen inspelen op de veranderende nood aan plaatsen in de klas. In een nieuwe woonwijk bijvoorbeeld kan zo gemakkelijk een nieuwe school gebouwd worden die later dienst kan doen als kantoorgebouw of omgekeerd. Door het grote succes krijgen, naast de 59 scholen die al in juni van dit jaar goedkeuring kregen, nu nog eens 18 extra scholen huursubsidies. Daarnaast lanceren we ook onmiddellijk een nieuwe derde oproep aan de scholen om huursubsidies aan te vragen.”