Studiedag Meertaligheid als Realiteit op School (MARS)

Herman Teirlinck gebouw Brussel, 8 maart 2018

Programma en presentaties

Meertaligheid als Realiteit op School (MARS): toelichting van de belangrijkste onderzoeksresultaten door prof. dr. Piet Van Avermaet (Ugent) 

De Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel onderzochten Meertaligheid als Realiteit op School (MARS) in opdracht van het departement Onderwijs en Vorming. Het MARS-onderzoek ontrafelde aan de hand van zowel kwantitatief als kwalitatief onderzoek de interactie tussen meertalig taalgebruik, de percepties hierover en de impact van meertaligheid op onderwijsprestaties. Het onderzoek keek ook naar de praktijken m.b.t. meertaligheid op school.

Reflecties op de onderzoeksresultaten aan verschillende gesprekstafels

Aan de hand van stellingen gingen de deelnemers dieper in op meertaligheid in scholen in de Vlaamse Randgemeenten, hoe de deelnemers deze betekenis geven en hoe ze ermee omgaan in de dagelijkse klas- en schoolpraktijk.

Discussiesessies en praktijksessies 

  • De deelnemers kregen zicht op hoe leraren(teams) dagdagelijks omgaan met meertaligheid en vooral op de redenen waarom deze is zoals ze is.
  • Door in gesprek te gaan over deze praktijkvoorbeelden reflecteren de deelnemers ook over de eigen achterliggende opvattingen en processen in hun werkcontext.

Presentaties

Plenaire synthese onder leiding van prof. dr. Piet Van Avermaet: terugkerende thema’s en opstappen naar verdere aanpak 

Naar boven


Extra informatie

Verwante pagina