Secundair-na-secundair

Verder studeren in het secundair onderwijs

Opleidingen secundair-na-secundair (Se-n-Se) zijn korte opleidingen binnen de 3de graad technisch en kunstsecundair onderwijs (tso en kso), waarmee je verder kan specialiseren.

Een Se-n-Se-opleiding bereidt voor op een beroep, een groot deel van je opleidingstijd bestaat uit leren op een werkplek.

Een Se-n-Se-opleiding duurt meestal 1 jaar (2 semesters). In de toekomst zullen scholen ook Se-n-Se-opleidingen kunnen organiseren die 1 tot 3 semesters duren .

Naar boven

Toelatingsvoorwaarden

Je kan starten in een Se-n-Se-opleiding als je je diploma secundair onderwijs hebt behaald van hetzelfde studiegebied. Overstappen naar een Se-n-Se van een ander studiegebied kan enkel na toelating van de toelatingsklassenraad van die Se-n-Se.

Als je geen diploma secundair onderwijs hebt, kan je nog een Se-n-Se-opleiding starten in de volgende gevallen:

  • De toelatingsklassenraad oordeelt dat je de nodige competenties of kwalificaties op een andere manier verworven hebt (bv. door werkervaring of door andere studies).
  • Je slaagt voor een toelatingsproef die de toelatingsklassenraad organiseert.

Naar boven

Inschrijven

Een Se-n-Se-opleiding volg je in een school voor secundair onderwijs. Inschrijven is gratis.

Er zijn 2 mogelijke start- en instapmomenten per jaar: op 1 september en op 1 februari. De school beslist zelf of ze de opleiding start op 1 september, op 1 februari of op beide datums.

Naar boven

Certificaat

Als je de opleiding afwerkt, behaal je een certificaat.

Naar boven


Extra informatie

Verwante pagina's