Energiezuinige school

Alle nieuwe gebouwen moeten vanaf 2021 bijna-energieneutraal (BEN) zijn. Hoe maakt jouw school werk van een energiezuinig scholenbouwproject? Hoe kan je je huidige schoolinfrastructuur energiezuinig renoveren? Welke kleine aanpassingen helpen je om energie te besparen?

Op weg naar een energiezuinige school: de REG-brochures

Wil je van je school een duurzame, energiezuinige school maken? 4 brochures wijzen je de weg in de wereld van rationeel energiegebruik (REG).

Download of bestel de brochures via de catalogus op Vlaanderen.be:

Energiezorg in scholen (alleen als pdf beschikbaar)
Algemene informatie en tips om je school energiezuiniger te maken. Hoe start je een energiezorgsysteem op, hoe houd je een energieboekhouding bij, wat is het nut van energieaudits? Richtlijnen rond duurzaam bouwen en een casestudy over een energiezuinige school.

Verwarming
Een overzicht van verwarmingssystemen en systemen voor sanitair warm water. Hoe kan je je school energiezuinig verwarmen? Informatie over soorten verwarmingsinstallaties, vloerverwarming, regeling van de installatie, isolatie van leidingen, tijdsregeling en thermostatische kranen.

Verlichting
Verlichtingstechnologieën (lampen, armatuur, regelsysteem, tijdsturing) en verschillende mogelijkheden om energie te besparen. Praktijkvoorbeelden: hoe zijn 2 scholen concreet te werk gegaan bij de installatie van een nieuw verlichtingssysteem? Wat waren de gerealiseerde energiewinsten?

Isolatie en ventilatie
Overzicht van verschillende isolatiematerialen met hun voor- en nadelen. Bespreking van een aantal ventilatiesystemen. 2 praktijkvoorbeelden van renovaties.

Energiezuinig bouwen en verbouwen: websites

Vlaams Energieagentschap

De website Energiesparen.be van het Vlaams Energieagentschap (VEA) biedt heel wat informatie en tips om van je school een energiezuinige school te maken:

Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION)

Op de website van het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION) vind je: